Monday, August 13, 2012


Cara Mudah Buat Roti Bun Yang Sedap Menyelerakan 
Seperti Seorang Pakar Hanya Dengan Mengikuti Panduan
Langkah Demi Langkah Semudah 1,2,3…
Kini Anda Boleh Sendiri  buat roti kegemaran anda hanya di dapur rumah tanpa perlu bersusah mengikuti kursus yang mahal yurannya dan ‘memakan’ banyak masa anda. Anda sendiri pun akan terkejut dengan hasil tangan anda.

Dari; ahmad yani bahrom azhar
Lokasi; kuala lumpur

Tuan/Puan/Cik yang saya hormati,

Bila anda belajar buat roti sendiri, kemahiran membuat roti itu pasti akan menguntungkan anda. Anda boleh buat untuk makan sekeluarga atau anda boleh menjadikannya sebagai cara untuk mendapat pendapatan sampingan dengan menjualnya secara kecil-kecilan atau pendapatan kekal dengan membuka kedai roti.

Sebenarnya roti telah dibuat sejak ribuan tahun dulu. Hari ini roti telah menjadi satu industry yang menguntungkan. Ini kerana roti ialah makanan sejagat. Di Malaysia roti ialah makanan ke2 paling banyak diambil selepas nasi.

Roti boleh dipelbagaikan cara hidangannya, antaranya dibuat sandwich, dibakar kemudian disapu jem, rendam dalam telor dan goreng atau cukup dicicah dengan kari, sup atau kuah lain.

Banyak orang telah cuba membuat roti sendiri. Mereka banyak menghadapi cabaran dan halangan;
 1. Banyak resepi dan teknik buat roti namun asyik hampa kerana roti yang dibuat masih tidak menjadi.
 2. Sukar untuk mengikuti cara buat roti seperti yang diajar dan buku resepi yang dijual dalam pasaran kerana cara membuatnya remeh dan sukar diikuti.
 3. Banyak kursus buat roti yang dihadiri dan banyak duit yang dilabur untuk membayar yuran tapi masih tetap belum boleh buat roti seperti yang diingini.
 4. Ilmu yang dipelajari di kursus makin lama makin dilupai. Sukar pula nak mengingatinya kecuali terpaksa menghadiri kursus semula. Ini bermakna kena bayar yuran sekali lagi.
Adakah anda telah cuba membuat roti sendiri? Adakah anda menghadapi cabaran dan halangan sama seperti orang lain di atas?

Saya minta anda bersabar dan terus berusaha membuat sendiri roti walaupun anda menghadapi banyak cabaran dan halangan.

Anda ingin tahu kenapa sata minta anda sabar dan terus berusaha. Sebabnya kerana 2 kenyataan ini;

Kenyataan #1
“92% roti dalam pasaran mengandungi bahan kimia berlebihan daripada had yang dibenarkan termasuk bahan lain yang meragukan.… PersatuanPengguna Pulau Pinang [CAP]

Kenyataan #2
‘Kini teknologi mempunyai cara yang lebih pintar untuk mencemari roti kita, jadi sains mendedahkan kesannya kepada kesihatan awam. Seperti mana kajian terbaru menyarankan, kita perlu memikirkan semula cara kita membuat roti.”…petikan rencana. ‘the shocking truth about bread,’ dalam akhbar British; The Independent; 29 ogos 2006.

Memang mengejutkan bila mengetahui yang hanya ada 8% sahaja roti dalam pasaran yang 100% halal dan tidak tercemar.

“Wahai sekelian manusia! Makanlah daripada apa yang ada di bumi yang halal lagi baik [halalan thoyyibah] dan janganlah kamu ikut jejak langkah syaitan kerana sesungguhnya syaitan itu ialah musuh yang terang lagi nyata bagi kamu,” al Baqarah;168

Walaupun pihak berkenaan menafikan, akan tetapi kes-kes yang menyusul kemudiannya membuatkan banyak orang tidak senang duduk.

Antara kes yang dilaporkan;
 [ Berus dari bulu babi yang diambil dari kedai menjual kek dan roti; Berita Harian, Isnin; 1 Disember 2008]
[ Kandungan bahan kimia yang tinggi dalam roti; Harian Metro, khamis; 9 Oktobor 2008 ]

Ada 3 persoalan yang selalu ditanya tapi selalu tidak dapat dijawab dengan tepat;

 1. Kenapa roti dalam pasaran tahan lama?
 2. Kenapa roti itu kekal lembut dan gebu walau roti lama?
 3. Kenapa roti-roti ini kekal bau dan rasanya walau sudah tamat tempoh?
Bila diselidik dalam-dalam, rupa-rupanya pengeluar roti akan melakukan banyak cara untuk memastikan roti keluaran mereka tidak keras, tidak cepat rosak, tidak cepat busuk, tidak cepat berkulat, tidak cepat…bagi mengelak kerugian. 

Caranya ialah dengan menambah banyak ‘bahan sampingan’ ketika proses membuat roti.

‘Bahan sampingan’ ini tidak dimasukkan dalam senarai bahan membuat roti. Pengeluar roti mentakrifkan ‘bahan sampingan’ ini sebagai ‘alat bantuan pembakaran’. Dengan kata lain ‘bahan sampingan’ ini dikategorikan sebagai…MESIN!

Dari situasi inilah, saya berharap anda juga berusaha membuat roti sendiri. Banyak kebaikan yang anda dapat bila anda buat sendiri roti yang anda genar makan;

 1. Anda dan keluarga akan terhindar dari risiko pengambilan bahan kimia yang meragukan, kerana anda sendiri yang mencampurkan semua bahannya.
 2. Roti yang dibuat sendiri pastinya halal dan thoyyibah, kerana kebersihan dan kebaikan bahan-bahan itu anda sendiri yang tentukan.
 3. Roti yang dibuat sendiri lebih berkat dimakan dan banyak pula pahalanya bila dimakan bersama ahli keluarga dan sahabat handai.
“Wahai orang yang beriman, makanlah daripada benda yang baik [halal] yang kami berikan kepada kamu dan bersyukurlah kepada ALLAH jika betul kamu hanya beribadah kepada-NYA,” al Baqarah; 172

Selain itu banyak faedah lain yang menguntungkan, bila anda sudah pandai dan mahir membuat roti;

1# Anda boleh menjana pendapatan sampingan bila anda jual roti yang anda buat itu,
 1. Jual pada kawan atau jiran.
 2. Letak di kantin sekolah atau kantin kilang, di restoran atau kedai makan.
 3. Jual dipasar malam.
2# Anda boleh jadi usahawan sepenuh masa dengan membuka kedai roti. Roti adalah makanan paling banyak diambil oleh rakyat Malaysia selepas nasi. Jadi pasaran bagi roti adalah pasaran yang menguntungkan, lebih-lebih lagi bila diusahakan oleh orang Melayu.

3# Kemahiran buat roti ini akan ‘membantu’ anda pada masa hadapan, pada saat-saat kecemasan seperti diberhentikan kerja contohnya atau sebagainya.

Ya! Saya mahu buat sendiri roti di rumah tapi senangkan buat roti?

Sebenarnya ada cara yang mudah dan senang untuk membuat roti. Cara yang mudah dan senang inilah yang saya amalkan bertahun-tahun membuat roti. Ada cara yang mudah membuat roti, kenapa pula hendak buat dengan cara yang susah?

Saya kenalkan dulu siapa diri saya

Saya ahmadyani. Saya bertugas membuat roti untuk jualan sejak 1993 di sebuah kedai roti milik bumiputera di Medan Mara, bersebelahan Kompleks Pertama

Dari pengalaman saya membuat roti ini, saya susun satu panduan mudah buat roti untuk memudahkah anda belajar dan jadi mahir buat roti yang enak menyelerakan, roti segar yang panas hanya di rumah tanpa perlu ikuti kursus.

Saya memperkenalkan pada anda;

Panduan Rahsia Roti X’Press [PRRX’P]

#panduan ini adalah panduan fizikal cetakan computer, bukan eBook. PRRX'P ini akan dipos kepada anda setelah pengesahan bayaran dibuat.

PRRX’P ini disusun dalam beberapa bahagian atau bab untuk memudahkan anda mempelajarinya;

Bahagian # 1
Kisah sebenar roti. Anda patut mengetahui tentang roti yang anda makan. Ramai orang yang tidak tahu bagaimana roti itu dibuat. Mereka tahu makan sahaja.

Bahagian # 2
Anda perlu tahu bahan-bahan untuk membuat roti. Apa bahan asasnya. Apa yang boleh ditambah.

Bahagian # 3
Setelah anda tahu bahan membuat roti, barulah diterangkan cara membuatnya. Cara ini diterangkan selangkah demi selangkah untuk memudahkan anda faham. Bila faham mudahlah untuk membuatnya.

Cara membuat roti yang diterangkan dalam PRRX’P ini ialah cara yang saya amalkan selama bertahun-tahun membuat roti.

Bahagian # 4
Untuk membuat roti mestilah ada resepi. Resepi dalam PRRX’P ini ialah resepi yang sama saya gunakan di kedai roti tempat saya berkhidmat.

Bahagian # 5
Banyak roti yang anda boleh buat dengan resepi yang diberi. Dengan hanya menambah beberapa bahan lain anda boleh buat pelbagai jenis roti dengan pelbagai jenis rasa.

Bahagian # 6
Diterangkan juga proses membakarnya. Membakar roti tidaklah sesusah mana.

Dengan menggunakan PRRX’P ini saya yakin, impian anda untuk membuat roti sendiri akan tercapai. Anda boleh menghasilkan ‘roti pertama’ anda sendiri kerana cara membuatnya teramatlah mudah.

Faedah lain yang anda dapat bilamana anda telah memiliki PRRX’P ini;

 1. Anda akan dapat resepi yang sama saya gunakan di kedai tempat saya berkhidmat.
 2. Anda boleh ikuti proses buat roti ini kerana saya menerangkanya selangkah demi selangkah dengan bahasa mudah. Cara membuatnya sama seperti yang saya amalkan selama bertahun-tahun.
 3. Anda boleh buat banyak roti dari resepi yang saya beri bukan sejenis saja. Gunakan sedikit daya kreatif anda untuk menghasilkan pelbagai jenis roti dengan bermacam jenis inti yang anda suka.
 4. Teknik buat roti yang anda tahu dari PRRX’P ini boleh dijadikan asas panduan buat roti menggunakan apa saja resepi yang boleh anda dapati dari majalah atau dari apa saja.
 5. Anda boleh mempelajari PRRX’P ini bila-bila masa ikut kemahuan anda. Dengan sekali pelaburan ilmu atau dengan kata lain anda bayar yuran kursus hanya sekali tapi seperti anda pergi kursus berkali-kali pada bila-bila masa.
 6. Paling penting ialah ILMU BERMANFAAT yang boleh menjadi asset diri yang akan menguntungkan anda sendiri nanti. Kemahiran buat roti ini mungkin akan ‘membantu’ anda pada masa akan datang.
Kos pelaburan yang perlu anda keluarkan untuk memiliki PRRX’P ini.

Berapa wang yang perlu anda keluarkan untuk belajar buat roti? RM300, RM500, RM800 atau RM1000?

Percaya atau tidak itulah harga yang dikenakan bergantung pada popularity orang yang mengajar, malah ada yang mencecah RM1500 hanya untuk sehari! Harga RM300 pun sudah mustahil pada hari ini.

Saya ada berita baik untuk anda! Tidak perlu anda keluarkan wang sebanyak itu untuk memiliki PRRX’P ini.

Selama ini banyak kali pelanggan di tempat saya bekerja minta diadakan kursus namun tidak dapat dipenuhi dan kerana itu ada pelanggan yang hanya mahukan resepi dan teknik buat roti dari saya.

Bila saya beritahu yang saya tidak boleh berinya dengan percuma, mereka sanggup bayar walaupun saya minta mereka mengeluarkan belanja sebanyak RM100.

Dan sekarang melalui pesanan pos saya ingin berikan resepi dan dan teknik buat roti ini kepada sesiapa yang berminat…terutamanya anda!

Saya ada berita gembira untuk anda.

Saya gembira atas minat yang anda tunjukkan untuk buat sendiri roti dan kerana itu saya ingin berikan tawaran istimewa iaitu diskaun 50% melalui pesanan pos ini, iaitu…

Anda hanya perlu buat pelaburan ilmu sebanyak RM50 saja…Ya! RM50 bukan RM100

Tapi tawaran RM50 ini hanya jika anda mendapatkan PRRX’P melalui pesanan pos. Jika anda mahu memiliki PRRX’P ini melalui saya di tempat kerja saya…anda diminta untuk membayar RM100. Jadi rebut peluang yang saya berikan melalui pos ini.

Bukan itu saja, saya akan berikan 4 resepi dan cara membuatnya;
 1. Butter cakes.
 2. Choc moist.
 3. Walnut brownies.
 4. Dates chewies.
Jangan tunggu lagi! Miliki PRRX’P ini sekarang dan jadikan ia maklumat berharga dalam simpanan anda. Anda boleh mempelajari pada bila-bila masa dan jadikan kemahiran buat roti ini ‘aset diri’ yang akan menguntungkan anda nanti.

Bertindak cepat! Rebut tawaran istimewa diskaun 50% melalui pos sekarang juga. Dan sebelum panduan ini dinaik taraf menjadi ebook. Harga ebook kemungkinannya ialah RM100.

Saya tidak sabar untuk memiliki PRRX’P ini. 
Kirimkan pada saya dengan kadar segera!

Ini caranya untuk anda memiliki PRRX’P ini;

Cara #1
Wang Pos / Cek berjumlah RM50 atas nama AHMAD YANI BIN BAHROM AZHAR
Nota; sila pastikan wang pos yang dikirim berkeadaan elok. Nama ditulis dengan betul dan kemas tanpa ada kesan dipadam atau diconteng. Tidak kotor dan berlipat. Ini untuk memastikan wang pos itu dapat ditunaikan tanpa masalah.

Cara #2
Pelaburan ilmu juga boleh dibuat melalui akaun bank berikut;
 1. Maybank; 1640 2503 2452
 2. BSN; 1410 0298 7609 2946
 3. Bank Islam; 1404 1020 1123 62
1# Kirimkan slip deposit tunai sebagai bukti bayaran.
2# Bagi pengguna maybank2u, gunakan emai ini; yanibahrom@gmail.com. Cetak dan kirim bukti bayaran.
3# Cara mudah untuk mengesahkan bukti pelaburan ilmu melalui bank ialah; copy slip deposit, tuliskan nama dan alamat lengkap anda dan hantar ke email; ahmadyani70@gmail.com.

Poskan pesanan anda bersama;
 1. Wang Pos/Cek
 2. Slip deposit tunai
 3. Nama dan alamat lengkap
Ke alamat;
AHMAD YANI BAHROM AZHAR
26, Jalan Raja Uda,
Kampung Baru, 50300 Kuala Lumpur.
[sila gunakan setem melebihi 60sen. Ikut harga baru Pos Malaysia]

p/s 1; Tawaran istimewa RM50 ini hanya untuk pesanan pos. Jika anda ingin memiliki PRRX’P ini melalui saya secara peribadi, anda perlu bayar RM100. Jadi ambil peluang melalui pos ini.

p/s 2; Sebagai tanda saya gembira dengan minat anda untuk buat sendiri roti, saya berikan percuma 4 resepi dan cara membuatnya. 4 resepi ini menjadi produk laris di ICH.

p/s 3; Keinginan tanpa tindakan tiada makna. Jadi bertindak sekarang. Buatlah pelaburan ilmu sekali seumur hidup anda. Ilmu dan kemahiran yang anda dapat dari PRRX’P ini akan menjadi ‘aset diri’ yang pasti menguntungkan dan membantu anda, kalau tidak sekarang, di masa akan datang.

No comments:

Post a Comment